KuzenForum ...XD
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

KuzenForum ...XD

Hoşgeldiniz, Misafir.
Son Ziyaretiniz: Perş. Ocak 01, 1970
Toplam Mesajınız: 0

 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

Bilinç kayıplarının nedeni

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
Yazar Mesaj
@Ly
Bölüm Mod
Bölüm Mod
@Ly

Erkek
Yaş : 30 Kayıt tarihi : 12/06/08 Mesaj Sayısı : 195 Nerden : olabilir ??? Lakap : PsİkOpAt
Bilinç kayıplarının nedeni Vide
MesajKonu: Bilinç kayıplarının nedeni   Bilinç kayıplarının nedeni I_icon_minitimeCuma Haz. 13, 2008 9:07 pm



Epilepsi, halk arasındaki adıyla sara, yineleyen nöbetler ile sıklıkla geçici bilinç kayıplarına neden olan bir durumdur. Epilepsi, dünyanın her bölgesinde, erkek ve kadında, her türlü ırkta ve yaklaşık 100 kişide bir oranında görülebilen bir hastalıktır.

Epilepsi yineleyen nöbetler ile karakterize ve sıklıkla geçici bilinç kayıplarına neden olan bir hastalıktır. Ancak bu geçici ve bilinç kaybı her zaman oluşmaz. Nöbetler çok farklı şekilde ortaya çıkabilirler. Bazı nöbetlerden önce bir koku hissi gibi olağandışı bir algılama yaşanırken, bazı nöbetlerde kişi yere düşebilir veya ağzı köpürebilir.

Bazen de boşluk nöbetleri denilen kişinin gözlerini bir noktaya dikmesi ve donuklaşması gibi durumlar ortaya çıkar.

Nöbetler beklenmeyen uyarılardır

Epileptik nöbet (Sara), beyindeki hücrelerin kontrol edilemeyen, ani, aşırı ve anormal deşarjlarına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Beyin, insan vücudunun ana kumanda merkezi gibidir. Beyin hücreleri arasındaki uyumlu çalışma, elektriksel sinyallerle sağlanır.

Nöbetin nedeni, bir tür beklenmeyen elektriksel uyarı olarak düşünülebilir. Kısaca; epileptik nöbet beynin kuvvetli ve ani elektriksel boşalımı sonucu oluşan kısa süreli ve geçici bir durumdur. Epilepsi, dünyanın her bölgesinde, erkek ve kadında, her türlü ırkta ve yaklaşık 100 kişide bir oranında görülebilen bir hastalıktır. Hastaların yaklaşık yarısında belirli bir neden bulunamaz. Belli bir grup hastada ise; gebelikte olabilen beyin gelişme problemleri, doğum sırasındaki nedenler, menenjit, beyin enfeksiyonu, beyin tümörleri, zehirlenmeler veya ciddi baş yaralanmaları epileptik nöbetlere yol açabilir.

Tümör değilse hastalık ilerlemez

Nöbetin nedeni tümör ya da başka bir hastalık değilse, epilepsinin ilerlemesi söz konusu değildir, bazen yaşla birlikte nöbet sıklığı da azalabilir. Epilepsi nöbetleri, çoğu zaman insana çok uzun sürüyor gibi gelse de 1-3 dakika içinde kasılmalar biter ve hastalar belli bir süre sonra nöbet öncesindeki normal aktivitelerini kazanırlar. Epilepsi nöbetleri, değişik tiplerde olabilir.

Nöbetler; büyük (genel, kasılma-çırpınma ile karakterize) ya da küçük (kısmi, sadece yüz, kol yada bacakta kasılma veya anlamsız konuşma ve davranışlar ile karakterize) nöbetler şeklinde ortaya çıkabilir. Ayrıca kısa süreli (5-10 saniye), gözlerini dikip sabit bakma, bu anda cevapsızlık şeklinde, kasılmasız dalma nöbetleri (absans) ile özellikle sabahları uykudan uyandıktan sonraki dönemlerde ortaya çıkan ve kollarda sıçrama-atmalar tarzında myoklonik nöbetler de olabilir.

DOÇ. DR. FERAY KARAALİ
(0212 296 94 50)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bilinç kayıplarının nedeni

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
KuzenForum ...XD  :: Bayanlara Özel :: Kadın Aile Sağlığı -